
Aktiviteter; Andrahandsuthyrning; Arbete; Avfall och återvinning; Bastu; Bredband & TV; Buller; Elementen; Fläkt; Förråd; Försäkring; Gas; Grillning; Grindarna; Husdjur; Medlemskap; Parkering; Renovering; Stämma; Tvättstugor; Vattenskada och Vattenavstängning
Aktiviteter i föreningen
Varje vår och höst har föreningen en GÅRDSDAG då vi förbereder gården för sommaren och/eller vintern. Under sommaren har vi även en gårdsfest. Styrelsen anordnar även luciafika med glögg och tillbehör den 13 december. Hjärtligt välkomna.
Andrahandsuthyrning
För att hyra ut i andra hand måste du ha styrelsens samtycke och ansökan ska vara skriftlig. Använd denna blankett. Lämna ifylld blankett till BF Håkans kontor Slussgatan 12F. Du måste även teckna ett avtal med din tilltänka hyresgäst.
Kostnaden för att hyra ut din lägenhet är 10% av ett prisbasbelopp/år som för år 2020 är 47.300 kr. Kostnaden delas upp i månadsbelopp och betalas varje månad för tiden uthyrningen pågår.
Hyr du ut lägenheten utan styrelsens godkännande riskerar du att bli utesluten ur föreningen och förverka nyttjanderätten till lägenheten.
Arbete
Ersättning för utfört arbete i föreningen betalas med 150 kr/h. Arbetet ska vara beställt/godkänt av styrelsen. För att erhålla ersättning, fyll i denna blankett och lämna den till styrelsen.
Avfall och återvinning
Miljöhuset är låst för att undvika obehöriga gäster. Vi har källsortering; följ anvisningarna på väggen ovanför de olika kärlen. I miljöhuset får ingenting lämnas utanför avfallskärlen. Det är inte tillåtet att ställa grovsopor i miljöhuset. Boende hänvisas till Norra hamnens återvinningscentral, Sysav eller Bunkeflo återvinningscentral, där man gratis kan lämna grovsopor.
Extra papperspåsar för matavfall finns i grovtvättstugan/mangelrummet som finns i källaren trappa I. Ta till vänster efter du gått ned för trappan.
Bastu
I trapphus K finns en bastu som bokas via den kalender som hänger vid dörren. Man får endast boka en tid i taget. Aggregatets timer kan vara kinkig ibland, så se till att aggregatet har gått igång innan du går iväg från bastun i väntan på att den ska bli varm, och att det är ordentligt avstängt, inklusive huvudströmbrytaren på väggen utanför bastudörren, innan du går därifrån. Glöm inte att städa upp efter dig. Lämna det som du önskar själv finna det.
Träningscykel finns att trampa på i utrymmet utanför bastun
Bredband och kabeltv
Boende i föreningen har gratis bredbandsuppkoppling med Bredband2. Uppkopplingen är på upp till 1000/1000 Mbit. För support vänligen ring eller maila till Bredband2s kundtjänst med mail helpdesk@bredband2.com eller på telefonnummer 0770-81 10 00. För öppettider klicka här. Vår kabeltv-leverantör är ComHem. Utöver de kanaler som föreningen gemensamt prenumererar på (analoga) kan en boende få tillgång till ytterligare kanaler (digitala) genom att själv teckna kabeltv-avtal med ComHem. Parabolantenner eller andra föremål som fästes på fasaden är inte tillåtet.
Buller/oljud
Tänk på att inte spela musik för högt, använda disk- eller tvättmaskin eller föra annat oväsen mellan klockan 22 och 08. Om du planerar att ha en fest är det lämpligt att i förväg sätta upp en lapp på anslagstavlan i ditt trapphus, och även trapphuset intill din lägenhet, och informera dina grannar om festen. Störande oljud som rivning av vägg, spikning, slipning, borrning får endast förekomma vardagar 08:00-19:00 samt helger och klämdagar 10:00-17:00.
Elementen
Föreningen ansvarar för elementen medan medlemmen har tillsynsansvar för dem. Med detta innebär att det bär medlemmmens ansvar att vid jämna tillfällen kontrollera att deras elementen fungerar som de ska i lägenheten. Rekommendation är att regelbundet vrida på termostaterna så att dessa ej kärvar.
Värmen i era element ska komma igång när utomhustemperaturen sjunker på hösten. Dock är det 13-15 grader varmt ute är vattentemperaturen i elementen låg och detta är normalt. Utomhustemperaturen måste sjunka lägre för att våra element ska komma igång ordentligt och detta kan ta lite tid i vårt stora hus. Er inomhustemperatur skall ligga på ca 20 grader, detta kan mätas med termometrar som ni placerar i era rum. Uppstår något problem skall medlemmen kontakta styrelsen omgående.
FastighetsskötselFastighetsskötsel sköts av Hagtorn Fastighetsservice AB
Fläkt Det är inte tilllåtet att ha fläktsystem kopplade till ventilationen, varken i kök eller badrum. I köket får endast kolfilterfläkt.
Förrådsutrymmen
Till lägenheterna finns ett källar- och ett vindsförråd. Tänk på att sätta hänglås på ditt förråd även om det inte används för att undvika risken att du får in saker som ej tillhör dig i förrådet.
Det är INTE tillåtet att förvara någonting i allmänna utrymmen. Endast cyklar och barnvagnar får ställas under trapporna där sådant utrymme finns. Med allmänna utrymmen menas: källargångar, vindsgångar, trapphus och torkvindar.
Påträffas saker i allmänna utrymmen så kommer dessa forslas bort.
Försäkringsfrågor
Alla boende måste ha en egen hemförsäkring.
Föreningen har tecknat ett gemensamt bostadsrättstillägg för samtliga lägenheter (nödvändigt tillägg till hemförsäkringen). Som boende behöver du därför inte teckna eget bostadsrättstillägg om du inte så önskar.
Skadeanmälan avseende bostadsrättstilläggsförsäkringen skall alltid göras via styrelsen om det handlar om "större skada" som tex vattenskada. Vid skada på tex vitvaror som spishäll ringer ni själva till Länsförsäkringar telefon 040-633 80 00. Föreningens försäkringsnummer hos Länsförsäkringar avseende Bostadsrättstillägget är 2917547. Styrelsen skall alltid kontaktas vid skada i lägnheten. Läs
här mer om hur bostadsrättstillägget fungerar.
Gas
I huset finns gasledningar med naturgas för gasspis/ugn. Gas till spis betalas av medlemmen själv. Om du avser att byta gasspis/ugn måste arbetet av säkerhetsskäl utföras av auktoriserad hantverkare. Planerad avstängning ska annonseras i trapphusen minst en vecka innan arbetet påbörjas samt endast vardagar mellan 09.00-16.00. Avstängning får inte ske på kläm- eller helgdagar. WEUM Gas AB har telefon 077-4414200.
Gemensam El
Sedan sista veckan i januari 2019 har vi så kallad Gemensam EL i vår fastighet. Detta innebär att endast föreningen, BF Håkan, står för ett elabonnemang avseende både för elnätöverföring samt förbrukade kilowattimmar. Varje lägenhet har dock en egen elmätare varför alla lägenhetsinnehavare blir debiterade för sina faktiskt förbrukade kilowattimmar. Debitering sker kvartalsvis i efterskott på första avgiftsavi i varje kvartal. Alla medlemmar kan få tillgång till en webportal där man kan se sin egen förbrukning, mejla styrelsen för att få inloggningsuppgifter. Vid överlåtelse regleras kostnaden för förbrukad el fram till tillträdelsedatumet av SBC. Separat faktura avseende elen skickas då till säljaren.
Grillning
För allas trevnad lägger du gårdagens aska i den stora aluminumbehållaren bakom grillarna. När du grillat låter du askan ligga kvar. Inga fimpar, snuspåsar och matavfall får lämnas i eller runt grillplatsen. Ställ tillbaka möblerna om du möblerat om och se till att det är fint och snyggt när ni lämnar grillplatsen.
Observera att det inte är tillåtet att "boka bord", genom dukning, utan att själv vara närvarande!
Grindarna & Entrédörrar
Grindarna till gården & entrédörrarna skall ALLTID hållas stängda.
Husdjur
Husdjur är välkomna i föreningen, men de får inte vistas lösa i trappor, på vinden, i källaren, på gårdsplanen eller på gräsmattor. Ägaren är ansvarig för att djuren inte för oljud eller förorenar inom föreningens område. Rastning av husdjur på BF Håkans tomt är inte tillåtet.
Det är under inga omständigheter tillåtet att tvätta eller torka husdjurs filtar, underlag eller dylikt i någon av tvättstugorna förutom grovtvättstugan i trappa i!
Hundar måste alltid vara kopplade. Läs gärna Malmö kommuns hundstadga.
Medlemskap
När en lägenhet byter ägare tas beslut om medlemskap av styrelsen. Först då medlemskapet är godkänt får den nya ägaren nyttjanderätt. i samband med överlåtelse av en lägenhet utför styrelsen tillsyn av lägenheten tillsammans med säljaren.
Parkering
Du får tillfälligt köra in bilen på gården för i- och ur-lastning. Detta gäller inte efter kl. 22.00, eftersom det kan störa boende.
Önskar du egen p-plats bakom huset eller egen garageplats så går detta att hyra hos Parkering Malmö. Det finns även garageplatser att hyra av fastighetsförvaltarna i grannhusen. Så kallad boendeparkering, med fast dagsavgift, finns att tillgå för gatorna runt fastigheten: http://boendeparkering.malmo.se.
Det är INTE tillåtet att parkera på gården varken med bil eller motorcykel!
Endast BF Håkans fastighetsförvaltare, Hagtorn fastighetsförvaltning, får under arbete i fastigheten parkera på gården.
Renovering
Medlemmen ansvarar för det inre underhållet av lägenheten. Till detta räknas bland annat rummets väggar, golv, tak, innerdörrar, inredning i kök och badrum samt övriga utrymmen tillhörande lägenheten. Även för insida av fönster och ytterdörr ansvarar lägenhetsinnehavaren. Lägnhetsinnehavaren ansvarar själv för samliga rör (avlopp, vatten och gas) och elkablar i lägenheten. Föreningen ansvarar för samtliga stamledningar. För nämre information se stadgarna paragraf 19.
Vid större ingrepp, så som t. ex. ändring av befintlig planlösning eller omdragning av vatten/avlopp och el, krävs godkännande av styrelsen. En ansökan ska alltid, oavsett vilka åtgärder som ska göras, lämnas in till styrelsen i god tid före planerad renovering. Observera att de väggar som är av tegel är bärande och endast får modifieras på inrådan av en byggingenjör.
Störande oljud som rivning av vägg, spikning, slipning, borrning får endast förekomma vardagar 08:00-19:00 samt helger och klämdagar 10:00-17:00.
Vattenavstängning i samband med renovering får göras i källare efter att alla i trapphuset informerats med lapp i brevlådan samt att styrelsen också informerats via e-mail. Dessutom ska lapp sättas på anslagstavlan. OBS! Dessa lappar skall delas ut samt sättas upp på anslagstavla minst tre (3) dagar innan avstängningen. Skall avstängning göras i trapphus med tvättstuga skall lapp även sättas upp på källardörren. På informationen till styrelsen skall framgå namn på den som stänger av vattnet med telefonnummer samt under vilken tid vattnet kommer vara avstängt. Till grannarna ska finnas telefonnummer och namn på den som stänger av samt under vilken tid.
Viktigt! Vatten får endast stängas av kortare stund vardagar 09-16. Ingen vattenavstängning tillåten helger, helgdagar eller klämdagar!
Om inbyggnad av stamledningar (gas, vatten, el & avlopp) sker skall inspektionslucka monteras. Gäller även vid återställande av inbyggd stamledning efter skada. Detta är obligatoriskt i föreningen.
All renovering av badrum och våtutrymmen ska utföras på ett fackmannamässigt korrekt sätt enligt gällande regler och förordningar.
Alla elledningar i lägenheten är lägenhetsinnehavaren ansvarig för. Om el ska dras ska detta göras av behörig elektriker.
OBS: Glöm inte att meddela dina entreprenörer att det INTE är tillåtet att parkera på gården. Vänligen be dem även att hålla portar och grindar stängda.
Skadedjur och ohyra
Finner ni något skadedjur eller ohyra i era utrymmen så skall ni själva kontakta Anticimex på telefonnummer 075-245 10 00 så kommer ni att få professionell hjälp.
OBS! Meddela styrelsen, gärna via e-mail, vilket skadedjur ni har bekymmer med.
Stämma
Ordinarie föreningsstämma hålls i april varje år. Kallelse skickas ut tidigast fyra veckor före men senast två veckor innan ordinarie stämma. Motioner skickas till styrelsen före februari månads utgång eller den senare tidpunkt som styrelsen kan komma att bestämma.
Om du inte kan komma på föreningsstämman kan ett ombud ta din plats om denne får en skriftlig och daterad fullmakt. Enligt 12 § i stadgarna får endast förälder, make, barn, stadigvarande sammanboende eller annan medlem kan vara ombud. Ingen får som ombud företräda mer än en medlem.
Tvättstugor
Tvättstugor finns i trappa B, D och H. En separat tvättstuga för grovtvätt finns i trappa I.
Tvättiderna för trappa B & D är:
Måndag-fredag
07.00-09.00
09.00-11.00
11.00-14.00
14.00-17.00
17.00-20.00
Lördag-söndag
11.00-14.00
14.00-17.00
17.00-20.00
Tvättider för trappa H är:
Måndag-fredag
07.00-09.00
09.00-11.00
11.00-13.00
13.00-15.00
15.00-17.00
17.00-18.30
18.30-20.00
Lördag-söndag
11.00-13.00
13.00-15.00
15.00-17.00
17.00-18.30
18.30-20.00
1 timmas överlappande torktid gäller. Tvättstugan får därför inte låsas.
Bokad tvättid får endast nyttjas av medlem som bokat tvättiden. Det är därför viktigt att flytta sin låskolv, vid tex semester, så att inga tider lämnas outnyttjade.
Klockan 20.00 bryts strömmen till tvättmaskinerna, du kan dock fortsätta att torka fram till klockan 23.00. Tvättid bokas med hjälp av låskolv utanför respektive tvättstuga. Källardörrarna till tvättstugorna öppnas med kodlås. Saknar du koden, kontakta styrelsen.
Vattenskada och Vattenavstängning i samband med renovering
Styrelsen anlitar VVS-huset, tfn 0705-94 25 65, för VVS-arbeten. Vid akuta vattenskador kontakta dem samt styrelsen.
Vattenavstängning i samband med renovering får göras i källare efter att alla i trapphuset informerats med lapp i brevlådan samt att styrelsen också informerats via e-mail. Dessutom ska lapp sättas på anslagstavlan. OBS! Dessa lappar skall delas ut samt sättas upp på anslagstavla minst tre (3) dagar innan avstängningen. Skall avstängning göras i trapphus med tvättstuga skall lapp även sättas upp på källardörren. På informationen till styrelsen skall framgå namn på den som stänger av vattnet med telefonnummer samt under vilken tid vattnet kommer vara avstängt. Till grannarna ska finnas telefonnummer och namn på den som stänger av samt under vilken tid.
Viktigt! Vatten får endast stängas av kortare stund vardagar 09-16. Ingen vattenavstängning tillåten helger, helgdagar eller klämdagar!
Tillbaka upp