TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR OSS SOM ÄR MEDLEMMAR I BRF NUMMERHÄSTEN
För vår gemensamma trivsel har styrelsen tagit fram följande information om ansvar och regler som ett stöd för oss alla att göra vårt boende ännu bättre.
INLEDNING
VAD ÄR EN BOSTADSRÄTTSFÖRENING?
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som ägs gemensamt av dem som betalat en insats. Vi lyder under flera lagar men främst regleras vår verksamhet av Bostadsrättslagen (1991:614) och av lagen om Ekonomiska föreningar (1987:667) samt, eftersom vi även har hyresgäster i föreningen, 12 kapitlet i jordabalken (1970:1994), även kallad för ”hyreslagen”.
VEM ÄGER DIN LÄGENHET?
Som medlem i föreningen äger du en andel av föreningens samlade tillgångar och skulder. Dessutom har du en nyttjanderätt till din lägenhet. Den som äger din lägenhet är alltså BRF Nummerhästen, d.v.s. alla vi tillsammans som är medlemmar. Du disponerar dock ”din” lägenhet helt själv och ansvarar för dess skötsel gentemot föreningens övriga medlemmar. Detta kan vara bra att tänka på då du t.ex. ska bygga om. Om du ska göra större ombyggnader ska du därför alltid kontakta föreningens styrelse först. Läs mer om detta under punkt 15 nedan.
VAD ÄR DET SOM STYR FÖRENINGEN?
Föreningens högsta beslutande organ är den årliga föreningsstämman där vi bland annat väljer ny styrelse, godkänner eller underkänner den avgående styrelsens förvaltning av fastigheten både ekonomiskt och på annat sätt samt tar upp andra viktiga frågor.
Som grund för föreningens verksamhet ligger dess stadgar som styr styrelsens och stämmans olika mandat och ansvarsområden. Men framförallt reglerar stadgarna också dina rättigheter och skyldigheter som medlem i föreningen.
STYRELSENS ANSVAR
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och att verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset/husen.
MEDLEMMARNAS ANSVAR
Alla är skyldiga att rätta sig efter föreningens stadgar och ordningsregler. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!
Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättsinnehavare. Även övriga familjemed-lemmar omfattas liksom för dina gäster, inneboende och hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster och för föreningens hyresgäster.
VAD HÄNDER OM NÅGON INTE FÖLJER REGLERNA?
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligaste fall ifrågasätta om du skall få bo kvar. Detta kan innebära för hyresgäster att de bli uppsagda och för medlemmar att nyttjanderätten till lägenheten upphör. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar och hyresgäster kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först uppmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning. Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.
ORDNINGSREGLER FÖR BRF NUMMERHÄSTEN
1. OM ALLMÄN AKTSAMHET
a) Var aktsam om och vårda väl föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
b) Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller förvaltaren. Kontaktuppgifter finns anslagna i varje port.
2. OM SÄKERHET
a) Kontrollera alltid att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering. Detta gäller även cykelförråd och andra gemensamma utrymmen.
b) Släpp inte in någon okänd person i fastigheten och lämna inte ut portkoden åt någon okänd person.
c) Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta. Lämna inte fönster i tvättstugan öppna.
d) Iaktta varsamhet vid eldning i öppna spisar. Lufttillförseln måste vara god. Öppna därför fönster/vädringsfönster el. liknande på glänt under eldning.
e) Din lägenhet SKALL vara utrustad med brandvarnare.
f) Meddela grannar eller styrelsen om du under en längre tid är borta från bostaden.
3. OM GEMENSAMMA KOSTNADER
Iaktta sparsamhet vid el- och varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i föreningens gemensamma utrymmen. Byt din kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten betalas av alla gemensamt.
4. BALKONGER
Balkonger/altaner/uteplatser får inte användas för
a) Permanent förvaring av föremål som inte tillhör normal balkongmöblering.
b) Skakning av mattor.
c) Grillning p.g.a. brandrisken.
d) Rökning – rökning är inte tillåten i de gemensamma utrymmena. Tänk även på att röken ofta drar rakt in i grannarnas öppna balkongdörrar och fönster vilket leder till att din lägenhet blir rökfri men andras inte längre upplevs som det. Visa hänsyn!
5. MATNING AV FÅGLAR
Matning av fåglar är inte tillåten inom föreningens område på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor och andra skadedjur.
Bokningschema och särskilda ordningsregler till tvättstugan finns anslagna i tvättstugan. Se till att du följer reglerna!
OBS! Mattor får inte tvättas i tvättmaskiner avsedda för hushållstvätt.
7. CYKLAR, MOPEDER, BARNVAGNAR, RULLATORER
a) Cyklar skall förvaras i de särskilda utrymmen som föreningen anvisar, i cykelrum och i cykelställ. Cyklar får inte placeras så att de hindrar framkomligheten i fastigheten eller på föreningens tomt.
b) På grund av att trapphus är utrymningsvägar och vägen för brandkår/sjukvårdspersonal att nå nödställda, får inga barnvagnar, cyklar eller rullatorer förvaras i trapphusen.
8. GÅRDEN
a) Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut och tas med till respektive lägenhet.
9. AVFALLSHANTERING, SOPHÄMTNING
a) Sopnedkastet får endast användas för sedvanligt hushållsavfall. Det är viktigt att tänka på att alla sopor paketeras i väl förslutna påsar och att inga skrymmande föremål som kan fastna kastas i sopnedkastet.
b) Minst en gång per år tillhandahåller föreningen en container för borttransport av grovsopor. Övrig tid svarar du själv för borttransport av grovsopor. Grovsopor får inte förvaras i fastigheternas gemensamma utrymmen, tex. i cykelförrådet. Boende som ställer grovsopor i fastighetens gemensamma utrymmen debiteras personligen av föreningen för kostnaderna i samband med borttransport. Elavfall, kemikalier, färgrester etc. får inte slängas i containern, se under punkten c och d nedan.
c) Färgburkar och andra kemiska produkter får inte slängas i sopnedkastet. Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmaste miljöstation.
d) Enligt lag ska el- och elektronikavfall samlas in särskilt och får därför inte lämnas bland grovsoporna. Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmaste miljöstation. Om elavfall återfinns bland grovsopor i containern kommer det att medföra en kraftig höjd bortforslingsavgift.
10. KÄLLARE
I källaren förvaras personliga tillhörigheter endast på avsedd plats, d.v.s. i källarförrådet. Gångarna skall hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i ditt källarförråd.
11. PARABOLANTENN
Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.
12. HUSDJUR
Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i huset och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Generellt råder därför förbud mot rastning av husdjur på föreningens tomt.
Skulle olyckan ändå vara framme så skall du plocka upp djurets spillning.
13. STÖRNINGAR
För att alla skall trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar!
Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldig-heten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trapphus, hiss och tvättstuga. Några exempel på störningar som inte är tillåtna:
a) Man får inte störa genom att föra oväsen som t ex. att tala för högt eller skrika. Man får inte spela högt på musikanläggning eller musikinstrument eller ha TV:n på alltför högt.
b) Grannarna ska inte heller störas av oväsen från uteplatsen, balkongen eller i trappuppgången på grund av besökare till lägenheten.
c) Hundar får inte skälla eller yla så att omkringboende störs.
Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl. 22.00 på kvällen till kl. 07.00 på morgonen. Tvätt- och diskmaskiner skall därför undvikas att köras under denna tid. Har du fest så informera gärna grannarna i god tid innan om du tror att du kommer att störa. Tänk även på grannarna i granntrapphuset om du inte bor mot en av husens gavlar.
14. ANDRAHANDSUTHYRNING
Upplåtelse i andra hand kräver alltid styrelsens samtycke. Andrahandsuthyrning beviljas högst ett år i taget och i regel som längst två år. Begäran om samtycke skall vara skriftlig och skall innehålla orsak, tidsperiod och vem som skall hyra lägenheten. Uthyrningen är alltid personlig, d.v.s. en ny hyresgäst innebär alltid ett nytt kontakt. Ansökan om andrahandsuthyrnings skall alltid göras innan lägenheten hyrs ut. Ansökan skall vara godkänd hos hyresnämnden innan styrelsen eventuellt kommer att godkänna inflyttning. Medlemmen kvarstår som ansvarig mot föreningen för alla skador eller obehag som hyresgästen och dennes gäster kan åsamka andra medlemmar och/eller föreningen.
15. UNDERHÅLL OCH RENOVERING
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för underhåll och reparationer av sin lägenhet. Vad som ingår i lägenheten och som skall underhållas av dig framgår av föreningens stadgar. Om något går sönder är du skyldig att se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Tänk på att du kan bli ersättningsskyldig om din vattenskada har spridit sig i fastigheten och är orsakad av dåligt underhåll. Alla medlemmar bör teckna en särskild bostadsrättförsäkring för att få ett bra skydd om olyckan ändå är framme.
Mindre förändringar får göras i lägenheten utan styrelsens godkännande, t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Bostadsrättsinnehavaren måste dock alltid söka styrelsens godkännande inför omfattande förändringar som ingrepp i bärande väggar, ändringar i befintliga ledningar för avlopp, värme, ventilation, gas eller vatten och annan väsentlig förändring av lägenheten. Det är inte tillåtet att koppla köksfläkten till ventilationssystemet. Ibland kan det behövas bygganmälan för att få utföra vissa byggnationer i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen för tillstånd i god tid innan du sätter igång! Allt arbete med våtrum, rördragningar och elektricitet skall alltid utföras och/eller godkännas av fackman.
Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbete. Renoveringsarbeten bör därför utföras mellan 8.00 -20.00 på vardagar och 10.00-16.00 övriga dagar.
16. OM ATT BETALA SINA AVGIFTER I TID
Bostadsrättslagen och hyreslagen är mycket sträng vad avser betalningstider av hyran/avgiften till föreningen. För att minska risken för enskilt obehag vill vi här ge några exempel på vilka generella regler som gäller alla bostadsrättsföreningar och därför även för BRF Nummerhästen.
a) Nyttjanderätten av din lägenhet kan, enligt lagen, förverkas om avgiften eller hyran betalas in mer än en vecka efter förfallodagen.
b) Från det att föreningens styrelse, via föreningens förvaltare, påmint/underrättat dig om att din avgift inte är betald har du tre veckor på dig att betala din avgift för att din nyttjanderätt inte skall upphöra. Sker detta vid ett enstaka tillfälle påverkas inte ditt medlemskap. Skulle det dock upprepas att du betalar mer än en vecka för sent men inom de tre veckorna, kan din nyttjanderätt ändå förverkas. Tänk på att du inte har rätt att rösta vid föreningsstämma om din avgift inte är inbetald.
c) Självklart är du ursäktad om du kan visa att du t.ex. på grund av sjukdom eller på grund av utlandsvistelse som förlängts utan din förskyllan, inte kan betala din avgift. Kontakta föreningens styrelse om du hamnar i en situation där du absolut inte kan betala i tid så försöker vi hitta en lösning.
d) Kontakta alltid styrelsen om du har svårigheter att betala din avgift. Det är bättre att föra en dialog än att ”hålla sig undan”.
e) Redan två veckor efter det att du inte betalt din månadsavgift har föreningens styrelse skyldighet enligt bostadsrättslagen att till den som innehar en pant i din lägenhet – din bank eller någon annan – meddela att du inte betalt din avgift. Detta kan leda till att dina lån sägs upp. Gör inte styrelsen detta går föreningen miste om sin prioritet på fordran som Bostadsrättslagen givit föreningen och därmed skadas alla medlemmar och hyresgäster i BRF Nummerhästen .
17. OM DU TÄNKER FLYTTA
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar Din lägenhet också skall godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap, d.v.s. läs igenom föreningens stadgar. Normalt föreligger inga problem vid ägarbyten men det är alltid bäst att vara ordentligt påläst, t ex är det bra att känna till att föreningen endast tillåter fysiska personer, inte juridiska. Tillsammans med en ansökan om medlemskap skall även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.
Glöm inte att lämna kvar dessa ordningsregler till den som övertar din lägenhet. Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.
DESSA ORDNINGSREGLER HAR ANTAGITS AV STYRELSEN 2006-11-14 OCH GÄLLER FRÅN DET DATUMET TILLS NYA REGLER UTDELATS.