Försäkringar & trygghet
BRF Surbrunn 8 har en fullvärdesförsäkring hos Svenska Brand AB. Till föreningens egendom hör också som nämnts lägenheterna. Försäkringen omfattar byggnaderna och även sådan utrustning som enligt lag hör till byggnad. Försäkringen gäller oförutsedda skador bl a med anledning av inbrott, brand och vattenledningsfel och fel på s k gemensamma maskiner. Hushållsmaskiner i lägenheten är inte försäkrade genom vår försäkring. Anticimex skadedjursavtal ingår i försäkringen, och gäller samtliga utrymmen, alltså även lägenherna. Upptäcker Du ev småkryp kontaktar Du själv Anticimex i Stockholm.
För Dig som bostadsrättshavare innebär det sagda, i stora drag, att Du inte behöver försäkringsskydda lägenheten som sådan för t ex vattenledningsskada eller brand i huset. Men när det gäller Ditt lösöre och ev hushållsmaskiner bör Du teckna en egen hemförsäkring). Vi rekommenderar hemförsäkring anpassad för bostadsrätt. Den träder in och betalar självrisken (f n 7500 kr) på fastighetens försäkring. Medlemmen är nämligen skyldig att betala denna självrisk om han/hon har orsakat den genom vårdslöshet. Detta kan t ex vara en diskmaskin som läcker och orsakar skada i bjälklag och tak i underliggande lägenhet, vilket inte täcks av hemförsäkringen.
Föreningens försäkring/ansvar kan enklast beskrivas nå fram till ytterdörr i resp lägenhet, fasaden inkl fönsterbågar (ej glas, men däremot kontinuerlig/underhållsmålning). Detta gäller också för t ex badrum. Vår fastighetsförsäkring "stannar" vid rörstammen. Stopp i golvbrunn, eller stopp i avloppsrör fram till stam ingår inte i fastighetsförsäkringen. Mer om detta för den intresserade, finns i Svenska Brands villkor i källarkontoret och i "Skötsel av lägenhet och ombyggnad".
Vi har till och från haft inbrott i källarförråden. Successiva förstärkningar av lås och dörrar verkar (förhoppningsvis) ha fått stopp på inbrotten. Med något undantag har vi varit förskonade från inbrott i lägenheterna. Många är försedda med säkerhetsdörrar, vilket förhoppningsvis haft och har en avskräckande effekt. Men viktigt är också uppmärksamhet, stängda dörrar och portar.
Skötsel av lägenhet och ombyggnad
Medlemmen skall vårda och underhålla i princip allt inom lägenhetens väggar. Droppande kranar ska tätas (fråga styrelsen om Du vill veta mer), golvbrunnen i badrum och "böjen" under tvättställ och diskbänk ska rensas. Värmeelementen ska avluftas, nyckel finns att låna.
De ursprungliga rören fram till kranarna saknar/saknade avstängnings-möjlighet. Därför rekommenderas installation av avstängning, typ Ballofix, när ombyggnad av kök eller bad görs, i den mån det inte redan är gjort. Före all avstängning av vattnet kontakta styrelsen. Det är viktigt att avstängningen görs på morgonen, så att störningen blir liten för Caféet. Förvarning ska göras minst en dag före med lappar i alla trappor och i tvättstugan.
Vattenskador kan bli dyra, så därför ber vi medlemmarna att genast meddela om det är något som försämrats med avloppen, tex. att det rinner långsamt ur diskbänken (trots att böjen är rensad), att det hörs gurglande ljud eller att det ibland luktar illa. Detta indikerar att det kan komma ett stopp i stamröret!
Ventilationen är sk. frånluft med fläktar på taket. Luft sugs ut genom ventiler i köket ovanför spisen och i badrummet, i gårdshuset (31C) är det separata kanaler från varje kök till taket på huset, så att där ska en spisfläkt blåsa ut luft i kanalen. Var 6:e år kontrolleras ventilationen, den sk OVK (obligatorisk ventilationskontroll).
Ventilerna ska suga ett visst flöde av luft från varje kök (undantag: gårdshusets kök enligt ovan) och badrum och det injusteras av en ventilationsfirma. Sedan vid OVK kontrolleras det att det är rätt luftflöde i ventilerna. Därför får de inte förändras på något sätt (se bifogade bild av en korrekt ventil). Ventilen får inte heller byggas in i ett skåp, så att luftflödet hindras. Där det finns en renslucka får inte den förändras eller göras oåtkomlig.
Stamledningarna för ventilationen är gemensamma för lägenheter ovanför varandra. Detta innebär att det är förbjudet att installera en köksfläkt som blåser in i stammen. En sådan kan blåsa in stekos i närliggande kök och den gör att underliggande köks utsug minskar. Däremot går det bra att installera en kolfilterfläkt i spishuv, där fläkten blåser genom filtret tillbaka till köket.
Badrummen byggdes om ca 1970 utan sk fuktspärr i väggen. Många har renoverats sedan dess, men om Du t ex kaklar, så se till att fuktspärr läggs för att undvika fuktskador och mögel i väggen.
Stadgarna medger att medlemmen får förändra lägenheten, men väsentlig förändring kräver godkännande av styrelsen. Vad väsentlig är kan inte preciseras här, men det är mer omfattande än att byta köksskåp. En väsentlig förändring som rivning/flyttning av en icke-bärande vägg har godkänts. Huset är gammalt och ombyggt många gånger och det finns möjligheter till förbättring. Styrelsen kan ge en del tips.
Underhåll & åtgärder
En omfattande renovering av huset gjordes inför bildandet av BRF 1972: avlopp, vatten, ventilation, eldragning och fönster. Därefter har bland annat gården fått ny asfaltering, ny undercentral till fjärrvärmen, och taket i gathuset har omlagts. Under 2018 påbörjades ett omfattande arbete med att renovera fasad mot gården, samt byte av alla fönster (ett fåtal fönster renoverades). Detta arbete färdigställdes under sensommaren 2019.
Nya avloppsstammar installerades i gathuset 1972, men i gårdshuset (31C) troligen på 30-talet. Stammen för dusch och toa i 31C byttes 2006, men ej i köken. Det visade sig att det inte var några större problem med stammen, utan det var några dåliga golvbrunnar och röranslutningar.
Under 2022 gjordes ett stambyte utav badrums- och kökstammar i alla trappuppgångar. I gårdshuset byttes enbart köksstammarna.
Vår underhållsplan finns på plats och följs.
Underhållsplan
Klicka här för att se vår underhållsplan.
Att tänka på om du flyttar
De flesta mäklare tillhandahåller standardblanketter för köpeavtal och in/ utträde i föreningen. Annars skriver Du/Ni lämpligen en gemensam och enkel anmälan om in/utträde som lämnas till någon i styrelsen/ordförande tillsammans med köpekontrakt. Viktigt är också att Du/Ni lämnar styrelsen ny adress, bl a för uppgifter för Din deklaration.
Gemensamma utrymmen i BRF Surbrunn 8
Ordning och reda vill vi gärna ha i våra gemensamma utrymmen! Tänk därför på hur och var Du slänger sopor. Sortera – sunt förnuft – och stora anslag anger hur och var soporna skall placeras. Grovsopor tar Du hand om själv (utom vid vår och höststädningen). "Sopgubbarna" tar endast hand om sorterade sopor. Allt annat blir stående!
Tvättstugan är belägen i Surbrunnsgatan 31B, ingång från gården. När Du skall tvätta skriver Du namn på listan. OBS Städa ordentligt, gäller golv, maskiner och torktumlare. Närmare instruktioner finns i tvättstugan!
Hobbyrum finns i Tulegatan 37, med ingång från gården. Arbetsbänk, ett antal verktyg, stegar och mycket mer finns att låna. Hobbyrummet med arbetsbänk når Du med "egen" allmännyckel, medan verktyg och stegar är inlåsta. Denna nyckel lånar Du av någon i styrelsen.
Barnvagnsutrymme finns på gården vid soprummen. Cykelkällare är belägen i Surbrunnsgatan 31A. Du når den antingen från Surbrunnsgatans "egen" källaringång (även Cafe Siraps personalingång) eller från källaren via gården.
Möteslokal finns i Surbrunnsgatan 31C (gårdshuset). Låst ingång från källaren. Lokalen används huvudsakligen av styrelsen, men kan lånas vid behov. Nyckel lånas ut av någon i styrelsen. Ett litet "styrelsekontor" med telefon etc och föreningens arkiv finns också här.
Källarförråd hör till varje lägenhet och nås antingen via gården, nedgång via gårdshuset, eller från Surbrunnsgatan 31A via cykelkällaren. Var noga med att låsa samtliga lås om Du använder denna väg. Det finns även en "allmän/reserv" toalett i källaren, under gårdshuset. Kan användas av hantverkare eller om Du renoverar egna badrummet.
Soprum – 2 st, är placerade på gårdens västra del i en grön låg byggnad. Ett rum är avsett för metall, pappers och glasåtervinning, ett rum avsett för övriga hushållssopor. Vi håller nere kostnaderna för sophämtning om vi sköter denna sortering noggrant. Vi får en återbetalning på varje faktura om återvinningen fungerar. Det blir stora pengar på ett år. Grovsopor tar Du själv hand om. Dock kan föreningen medverka till "insamling" av grovsopor vid höst och vårstädningen. Anslag om dessa städdagar – av våra gemensamma utrymmen – meddelas i god tid och fungerar inte om inte medlemmarna deltar fullt ut!
Gården är sommartid utrustad med bord, stolar och grill till allmän disposition. Cykelställen på gården är i första hand till för dem som använder cykeln dagligen. Ställ ner cykeln i cykelkällaren om Du inte tänker använda den regelbundet.
Trapphusen och portarna städas en gång i veckan av inhyrd firma, (varannan vecka på sommaren). Fönster och hissar m m städar vi själva på höst och vårstädningarna. Kodlås till portar byts 1 – 2 ggr om året och glöm inte att se till att porten stängs ordentligt. Det gäller särskilt 31B. Ställ inte upp portarna i onödan.